любов и секс

Най-грешните схващания за контрацептивитеНай-грешните схващания за контрацептивите

Трима експерти развенчават митовете

Наистина ли противозачатъчните таблетки предизвикват рак? Може ли спиралата да е причина за болезнен полов акт? Дали диафрагмата може да предпази от болести, предавани по полов път?

Изследванията сочат, че много от дамите или не знаят отговора, или са наясно по-скоро с митовете, които съпътстват всеки метод за предпазване от бременност, отколкото с фактите. Жалкото е, че погрешната информация относно контрацептивите е толкова много, че дори и лекарите признават, че често са объркани дали нещо е вярно или не е.

“Понякога чувам едно нещо толкова много пъти и от толкова много различни пациенти, че ми се налага да правя справка, за да съм сигурен, че фактите не са се променили”, споделя американският професор по акушерство и гинекология Стивън Голдстийн.

Един от най-притеснителните митове, казва проф. Голдстийн, е страхът от връзката между противозачатъчните таблетки и рака – често срещано погрешно схващане, което спира много жени от използването на този високоефективен метод за предпазване от бременност.

Добрата новина: “Таблетките не предизвикват рак, а намаляват риска от рак и има достатъчно научни данни, които доказват, че продължителната употреба на противозачатъчни таблетки драматично редуцира риска от заболяване на рак на яйчниците и дори от рак на матката.” – твърди проф. Голдстийн.

Гинеколожката Маргарет Поланежки отхвърля притесненията относно връзката между противозачатъчните и рака на гърдата: “Принципното заключение е, че таблетките не повлияват риска от рак на гърдата при повечето жени” – казва тя.

Друго притеснение, свързано с употребата на противозачатъчни, е рискът от образуване на...