любов и секс

Най-грешните схващания за контрацептивитеНай-грешните схващания за контрацептивите

Трима експерти развенчават митовете

... на секс или да причинят болка, че могат да бъдат усетени от партньора. Експертите казват, че отговорът на всички тези твърдения е “НЕ”.

“Спиралата не пречи на употребата на тампони и когато е поставена правилно, не би могла да се извади по време на секс, да причини болка или да се усеща от партньора” – казва Ерика Банкс, директор по акушерство и гинекология на медицински център в Ню Йорк.

Ако някое от тези неща все пак се случи, е много по-вероятно спиралата да не е поставена правилно, така че по-добре посетете лекаря си, съветва Банкс. Ако женският организъм изхвърли спиралата от само себе си, казват експерти, то това се случва много рядко и обикновено при жени, които все още не са раждали.

“Това е една от причините, поради която повечето лекари продължават да препоръчват спиралата само на жени, които вече са родили. По принцип тяхната матка е по-голяма и не само че задържа спиралата по-добре, но е и по-лесно да се сложи правилно”, казва д-р Банкс.

Друго често срещано притеснение относно употребата на спирала е митът, че тя увеличава риска от заразяване с болести, предавани по полов път. Лекарите казват, че това не е вярно – единствено контакт без предпазни мерки със заразен партньор може да е причина за това. Трябва да се знае обаче, че заразяването с болест, предавана по полов път, докато сте със спирала, може да ви изложи на по-голям риск от инфекция на репродуктивните органи и възпалителни заболявания на бъбреците.

“Спиралата позволява на бактерията да проникне по-дълбоко в тялото, достигайки матката и яйчниците”, казва д-р Голдстийн. По тази причина лекарите не препоръчват спиралата като средство против забременяване...

галерии