любов и секс

Най-грешните схващания за контрацептивитеНай-грешните схващания за контрацептивите

Трима експерти развенчават митовете

... тромби. Този въпрос е малко по-комплициран, но отново, казват лекарите, не е проблем за повечето жени.

Рискът от образуването на тромби, като например тромби в краката или белите дробове, е около 1 на 1000 за всички жени. Този риск се увеличава до 3 на 1000 при жените, които вземат таблетки, така че е ясно, че този проблем не е нещо, за което болшинството може да се тревожи, подчертава проф. Голдстийн.

Тази статистика може да се промени с възрастта или ако пушите - докторите твърдят, че тези два фактора могат да увеличат риска.

Маргарет Поланежки добавя още, че жени, които страдат от тежка мигрена и особено тези, при които се проявяват неврологични симптоми като немощ в краката или ръцете по време на пристъпа, може също да са изложени на увеличен риск от усложнения с тромбите, ако приемат таблетки.

Гинеколожката казва, че за тези жени е добре да помислят за друга форма за предпазване от бременност. “Но това не трябва да ви притеснява, ако мигрената ви е свързана с менструалния цикъл, а само при наличие на неврологични усложнения”, заявява тя.

Какво трябва да знаете, ако използвате спирала

Митове съществуват не само относно използването на противозачатъчни таблетки. Употребата на спирала против забременяване също е свързана с много погрешни схващания.

Първоначално спиралата е била изтеглена от пазара заради притеснения относно безопасността на един определен модел, който се е използвал между 1971-1974 г. Всички съвременни спирали са еднакво безопасни и ефективни.

Въпреки това, някои от най-често изказваните притеснения относно приложението им са, че пречат на употребата на тампони, че могат да се извадят по време на...

галерии