любов и секс

Защо секс, а не клониранеЗащо секс, а не клониране

Еволюцията е заложила на секса като по-сигурен начин за възпроизвеждане

Какъв е еволюционният смисъл от секса - това е въпрос, който занимава учените най-малко от времето на Чарлз Дарвин. Американски специалисти наскоро установиха, че животните се възпроизвеждат на двойки, а не се клонират, защото така по-добре се предпазват от паразити, пише в. "Дейли телеграф".

Откритието е в подкрепа на теорията за еволюцията, според която свързването на геномите на две животни създава поколение с нов генетичен код, който е по-резистентен към нападения.

Кръстосаното оплождане помага на живите организми да имат предимство в непрекъснатата надпревара с паразитите, които постоянно еволюират, за да могат да заразяват по-добре.

Биолози описват това положение като "да тичаш с Червената кралица" от книгата на Луис Карол "Алиса в огледалния свят", която казва: "Трябва да тичаш с всички сили, за да можеш да останеш на същото място".

Въпреки популярността на тази теория, досега имаше твърде малко доказателства в нейна подкрепа.

Учените от университета на Индиана успяха да ги осигурят, като с методите на генното инженерство създадоха два вида червеи. Едните се възпроизвеждат полово, а другите се клонират. След това ги изложиха на вредни бактерии и наблюдаваха как практикуващите секс оцеляват много по-добре от асексуалните. БТА
Източник: club.bg

галерии