здраве

Да подобрим паметта си: насоки и упражненияДа подобрим паметта си: насоки и упражнения

Как да запаметяваме и възстановяваме информацията ефективно

Ако мозъците ни бяха компютри, щяхме просто да прибавяме по някой чип, за да подобряваме паметта си. Но човешкият мозък е по-сложно устроен от най-модерната машина, затова подобряването на човешката памет изисква малко повече усилия.

Също като мускулната сила, вашата способност да запомняте се повишава, когато тренирате паметта си и я подхранвате с добър хранителен режим и други здравословни навици. Има много стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите паметта си и да повишите капацитета й. Но първо ще ви бъде от полза да разберете как всъщност запомняме.

Какво е паметта?
Най-просто казано, паметта е умствената дейност, свързана с възстановяването на информация, която сте научили или преживели. Това лесно определение всъщност обгръща много различни части от мозъка и ни служи по коренно различни начини.

Паметта може да е краткосрочна и дългосрочна.
В краткосрочната памет разумът ви съхранява информация за няколко секунди или няколко минути: времето, което ви е необходимо, за да наберете телефонен номер, който току-що сте погледнали или да сравните цените на няколко продукта в магазина. Тази памет е крехка и така и трябва да бъде – мозъкът скоро ще “препълни диска си”, ако запазваше всеки телефонен номер, всяко ястие, което си поръчвате в ресторанта, и всяка реклама, която гледате по телевизията.

Мозъкът е програмиран да запазва по средно 7 единици информация в краткосрочната памет, затова можете да запомните телефонен номер за няколко минути, но трябва да гледате номера на кредитната си карта пред очите си, когато искате да си поръчате нещо онлайн.

Дългосрочната памет включва информацията...

галерии