здраве

Антигравитационна йога - новият хит в АмерикаАнтигравитационна йога - новият хит в Америка

Упражненията се правят на 50 см от земята в копринен хамак

Какво е общото между духовните практики и въздушната аеробика? Антигравитационната йога е новият хит в Америка и представлява система от упражнения, част от които се извършват на около 50 см от земята в копринен хамак. Когато трениращият влезе в него, хамакът се затваря отвътре и образува своеобразен пашкул, в който се провежда йогата. През останалата част от тренировката пък хамакът служи за опора по време на различни упражнения.

Според създателя на новия спорт Кристофър Харисън, който междувременно е гимнастик и акробат, висенето над земята балансира тялото и осигурява по-добро напрягане в областта на коремните мускули. Подобни тренировки вече се провеждат освен в САЩ и в Италия и Ирландия, като интерес към него проявяват и в Англия.

Кристофър разказва как е стигнал до идеята за антигравитационната йога: "Пътувах из целия свят и участвах в представления, но напрежението за тялото ми се оказа голямо. Но в един момент открих, че висенето надолу с главата в хамак облекчава схващанията ми: с колегите ми си обзаведохме една стая с хамаци и я използвахме, за да загряваме там. Оказа се, че това е прекрасен начин за отпускане на гръбнака и идеята да го превърна в широко практикуван спорт беше неизбежна. Докато си вътре в хамака, ти се затваряш за целия външен свят и се съсредоточаваш над себе си, над своите мисли и чувства.

Майка ми искаше да започне да спортува, но имаше проблеми с гърба. Опита антигравитационната йога и опитът се оказа успешен. Развиваме идеята вече 10 години и не сме спирали, като вече имаме специални тренировки за деца и за хора със специални нужди. Щом майка ми може да го практикува, значи всеки го може."
Източник: club.bg

галерии