здраве

13 стъпки да откажем пушенето завинаги13 стъпки да откажем пушенето завинаги

Само желание няма да стигне

Само който не е пробвал няма да се съгласи: отказването от цигарите не е никак лесно. Независимо от всички предупреждения, включително по кутиите, многобройните кампании, доказаните вреди... Ясно е – решението си е съвсем индивидуално. Колкото до нас – ние ще се опитаме просто да помогнем, ако имате желание да откажете вредния навик.

№1: Защо искате да откажете тютюнопушенето

Искате да откажете цигарите, но защо? „Защото пушенето е вредно” няма да бъде достатъчно. За да се мотивирате, се нуждаете от силна, понякога лична причина. Примерно: искате да предпазите семейството си от пасивно пушене. Може би мисълта за рак на белия дроб ви плаши или просто искате да изглеждате и да се чувствате по-добре. Във всички случаи - намерете причина, която да бъде толкова убедителна, че да измести желанието да запалите поредната цигара.

№2: Защо повечето опити завършват неуспешно

Може да е изкушаващо да изхвърлите цигарите си през прозореца и да заявите на света, че не пушите – изглежда и просто и лесно. В действителност отказването може да бъде лесно решение, но със сигурност е трудна задача. 95% от хората, опитвали се да се откажат без каквато и да е съпътстваща терапия, не успяват. Основната причина за това е фактът, че никотинът води до пристрастяване. Мозъкът свиква да използва никотин и в негово отсъствие се появяват симптоми на никотинова абстиненция.

№3: Никотин-заместителна терапия

В първите няколко дни до месеци след спирането на цигарите може да се чувствате изплашени, депресирани, неспокойни и лесно раздразнителни – симптоми на синдрома на никотиново отнемане. Желанието за „само едно дръпване” е твърде вероятно...

галерии