здраве

Правилната диета и седем често срещани грешки



Правилната диета и седем често срещани грешки

Защо бъркаме въпреки цялото си старание

... на тази чувствителност подобрява начинът, по който въглехидратите се усвояват, и това намалява вероятността тялото да произвежда много мазнини и съответно да започне да ги трупа. Съвсем не е случайно, че диабетиците най-често са и с повишено тегло.

Диетичните фибри

Те са доказано най-важна съставка на добрата диета. Затова и именно недостигът на диетични фибри в храната е четвъртата диетична грешка. Най-добрият вариант за набавяне на фибри е от листните зеленчуци. А същите храни са и богат източник на други необходими вещества - витамини, минерали, антиоксиданти, биофлавоноиди.

Рафинираните въглехидрати

Прекалено многото рафинирани въглехидрати в храната е петата често срещана грешка. Те водят до намалена чувствителност към инсулина. И като последствие - до напълняване, диабет тип ІІ и много други хронични заболявания. Тези вредни последици от рафинираните въглехидрати могат да се намалят, ако успоредно с тях се увеличи приемът на диетични фибри.

Изкуствените подсладители

Консумацията на изкуствени подсладители е шестата често срещана грешка, която за съжаление е трудно да бъде избегната – толкова много храни и напитки днес съдържат такива заместители на захарта. Изкуствените подсладители разрушават вродените ни контролни механизми на апетита, подтикват към по-обилно хранене, т.е. организмът трябва да се справя в преработката на повече храна, отколкото има нужда.

Пестициди, хербициди и обезогени

Консумацията на пестициди, хербициди и т.нар. обезогени е седмата диетична грешка. Обезогените са специфични за околната среда химични замърсители, които предизвикват затлъстяване. Алтразинът...

галерии