здраве

Правилната диета и седем често срещани грешкиПравилната диета и седем често срещани грешки

Защо бъркаме въпреки цялото си старание

Стопяването на телесните мазнини с ефективен хранителен режим изисква максимално спазване на изискванията и избягване на всякакви грешки и пропуски. Хората често прибягват до различни стратегии - за да поддържат доброто си здраве или за да намалят количеството натрупани мазнини. Някои от тези подходи са ефективни, а други - погрешни. В някои случаи, и то доста често, ние несъзнателно комбинираме добрите хранителни режими с лоши – така правим две стъпки напред и три назад в опитите си да постигнем желаната цел. Затова и тя в твърде много случаи ни се струва толкова трудно постижима.

Една здравословна диета е балансиран хранителен режим, включващ храни, които подпомагат поддържането на добро здраве, и едновременно изключващ такива, които го увреждат. Повечето хронични заболявания (като метаболитен синдром, диабет, високо кръвно налягане, атеросклероза и т.н.) са свързани пряко и с режима ни на хранене. Добрите диети дават възможност на тялото да си изгради нормален функционален интегритет, за да може да поддържа нормална обмяна на веществата, т.е. и нормално усвояване на мазнини, правилен воден и електролитен баланс, нормално кръвно и т.н.

Поставяне на правилна цел

Грешка номер едно е в резултат от следването на диетичен план, базиращ се на неподходящи диетични цели. Защото целите и начините да ги достигнем често определят резултатите. Стопяването на телесните мазнини (т.е. отслабването) е основната цел за ограничаващите диети. Но това всъщност е неподходяща главна цел за ефективния диетичен план. Той трябва да бъде насочен най-вече към адаптирането на хранителен режим, който допринася за доброто здраве като цяло...

галерии