здраве

Как да не се потимКак да не се потим

... препоръчват и всекидневни горещи вани, след които подсушените критични места трябва да се обработят с пудра с примеси на борова и салицилова киселина.

Ако усещането “целият съм вир вода” възниква без обективни причини, вероятно става дума за хиперхидроза. При наличие на такъв проблем хората се обливат с пот дори при най-незначителното вълнение.

Хиперхидрозата е повод да потърсите лекар, тъй като потта е съпроводена с някои заболявания на нервната система и има нужда от медицинска корекция.

Най-често лечението започва с йонофореза. Ръцете и стъпалата се поставят във вода, през която преминава слаб ток. Електрическият ток, водата и йоните понякога правят невъзможното: при някои хора потенето изчезва завинаги. Курсът на лечение продължава 10 дни.

Инжектирането на ботулотоксин, който временно парализира производството на секрета на потните жлези, може да облекчи състоянието за около година. При този метод дланите, стъпалата и областта под мишниците се обработват с обезболяващ препарат, след което в определени точки се вкарва препарат, който блокира предаването на нервните импулси към потните жлези. Процедурата отнема 30-40 минути, а препаратът започва да действа след 3-4 дни.

Хирургично лечение на хиперхидрозата се прилага крайно рядко, когато всички други възможности за лечение са изчерпани. Сред локалните операции най-ефективен и безопасен е кюртажът под мишниците. В тях се инжектира обезболяващо средство, след това потните жлези частично се отстраняват, а около тях се разрушават малките нервни окончания и в резултат на това се прекратява производството на пот.

По-сериозната операция при повишеното...

галерии