здраве

Как да не се потимКак да не се потим

Хората се потят при наличието на няколко основни фактора: при температура над 20-25 градуса С, при физическо натоварване, под влияние на силни емоции.... През лятото тези фактори често се съчетават, което логично води до увеличаване на изпотяването.

Най-популярните средства срещу потенето са т.нар. антиперспиранти - продукти, съдържащи вещества, които запушват протоците на потните жлези. При тяхното използване обаче, за да се избегне риска от дерматит и други кожни реакции, антиперспирантите трябва да се нанасят върху чиста суха кожа и задължително да се отмиват след най-много 6-8 часа. След това кожата трябва да си почива не по-малко от 4 часа.

Антиперспирантите най-общо са два вида: парфюмерийни и лечебни. В особено тежки случаи се преписват специализирани антиперспиранти, съдържащи алумохлорхексахидрат в концентрация до 40%.
Не по-малко ефективни в общите случаи са медицинските препарати, съдържащи триклозан и формалдехид, които спират отделянето на пот и неутрализират миризмата.

Върху участъците, където се задържа потта (стъпалата, под мишниците, гънките на корема и т.н.), може да се развие възпаление или дерматит. Проблемът с потта е особено чест при по-пълните хора, които редовно трябва да използват пудра, съдържаща ланолин и талк.

Измийте проблемните участъци от тялото си с топла вода и сапун, подсушете ги и нанесете пудрата. Колкото и да е нелогично на пръв поглед, според лекарите това е най-ефективният начин за премахване на възпаленията и дерматитите. Пудрата действа като антисептик, който способства за хлъзгането на докосващите се повърхности и предпазва кожата от претриване.

При повишено потене се...

галерии