здраве

Добрият сън помага за отслабванетоДобрият сън помага за отслабването

Странно или не но факт е – недоспиването наистина води до покачване на излишни килограми. Помислете само: Ако се чувствате сънени на работа, първото нещо, което ще направите, е да се пресегнете към кафето и десерта. По-късно ще решите да разпуснете като се разходите, но бързо ще влезете в някое заведение за бързо хранене - защото сте твърде уморени да си приготвите нещо сами. А когато в крайна сметка се озовете в леглото, ще се чувствате твърде изморени дори да заспите.

Този порочен кръг, водещ до хронично безсъние, може да саботира не само фигурата, но и здравето като цяло. Когато безсънието доведе до липса на енергия, човек несъзнателно се опитва да компенсира като консумира калорични храни като чипс, десерти, фаст фууд и т.н.

Връзката между съня и хранителния режим

Повечето сън няма да доведе до изгаряне на значително количество калории, но ако страдате от хронично недоспиване, разстройвате функцията на своя метаболизъм, а това неусетно ще доведе до наднормено тегло.

Средно човек се нуждае от 7-7,5 часа качествен сън през нощта. Но ако спите средно по 5 часа на денонощие, увеличаването на “дажбата” нощен сън е твърде вероятно да помогне при отслабване.

Влиянието на липсата на сън върху процесите на отслабване се дължи на хормони, регулиращи своите нива в кръвта именно по време на сън. Телесната маса зависи изключително много от два хормона - грелин и лептин. Грелинът е хормонът, който стимулира усещането за глад, а когато не спим тялото го произвежда в повече от нужното. Лептинът пък е с противоположно действие – той определя кога да спрем да ядем. Съответно неговите нива в кръвта се понижават при липса на сън. Затова...
  • 1
  • 2

галерии