любов и секс

Феромоните: всичко което искате да знаете за тяхФеромоните: всичко което искате да знаете за тях

... но може би не знаете кого да попитате:-)

... означава само че той/тя ви подхожда биологически. За възникването на продължително влечение са необходими и други предпоставки, които са извън сферата на феромоните – съвместимост на темперамента, характерите, интелекта и т.н.

Феромоноподобните вещества се възприемат добре от човека. И за това съществуват редица факти:

• Доказано е, че организмът на кърмещата майка произвежда химични вещества, влияещи на плодовитостта на другите жени. Биологичният смисъл на този феномен все още не е изуснен. Възможно е, това да бъде инстинктивният стремеж на организма на майката да повиши плодовитостта на другите жени за да може нейното дете да расте и да се развива в общество от връстници.
• Мъжките феромони са способни да подобрят настроението на някои жени. В резултат на това в кръвта на жената се променя нивото на някои хормони, най-вече тези, които участват в регулирането на менструалния цикъл и репродуктивната функция.
Феромоните миришат специфично, защото не се състоят само от едно вещество, а са сложен комплекс от поне няколко. Някои миризми ние улавяме с помощта на обонянието си, а други не, тъй като те се обработват от лимбичната система на мозъка, отговаряща за това, което на разговорен език се нарича интуиция.

Феромоните днес все по-широко се прилагат в парфюмерията - за създаването на парфюми, за които се твърди, че ароматът им има и сексуален привкус. Учените обаче се отнасят доста скептично към тях и смятат, че ако тези парфюми имат някакъв ефект, то той в повечето случаи се дължи на нашето внушение.

В медицината понякога вече се използват феромони - за лечение на постменструалния синдром и хормоналните дисфункции...

галерии