любов и секс

Феромоните: всичко което искате да знаете за тяхФеромоните: всичко което искате да знаете за тях

... но може би не знаете кого да попитате:-)

Феромоните са ароматични вещества, за които се твърди, че привличат хората от противоположния пол. Андростенонън е може би най-известният от тях. Той се отделя не само от жлезите на някои животни, но и от тези на мъжа. Мъжете, а и всяка трета жена!, не различават неговата миризма. Каква точно информация носи този феромон за представителките на нежния пол също остава тайна за науката.

Установено е, че феромоните носят не само сексуална информация. Чрез тях животните променят границите на своята територия, съобщават за надвиснала опасност и необходимостта от събиране на стадото, регулират родителските отношения.

Вече над 30 години учените се занимават с изучаването на феромоните, но все още въпросите пред тях са повече, отколкото отговорите.

Установено е, че ние не изпитваме влечение към друг човек, чиято миризма не ни се харесва. Учените обясняват това с комплекса за т.нар. хистосъвместимост. Сложен термин, който има лесно обяснение: най-привлекателният за нас партньор трябва да мирише приятно, т.е. да притежава “уникална” за нас индивидуална миризма. Ако наборът от гени на двама души силно си приличат или обратното - твърде много се различава, те не само не се привличат, но ако все пак по някаква причина създадат поколение, за него има повишен риск от генетични дефекти – това показват изследванията по този въпрос.

Миризмата сигнализира за това, че геномът на предполагаемия партньор (не) ви подхожда. Именно затова много представители на бялата раса определят миризмата на негроидната като неприятна, а нашата миризма се възприема от монголоидната раса като рязка и кисела.


Все пак ако нечия миризма ви се харесва, това...

галерии