храна и диети

8 начина да презаредим с енергия8 начина да презаредим с енергия

След като сме открили защо се чувстваме винаги уморени

... от захар и нишесте повишават рязко, но временно енергийния ни запас - заради начина, по който тялото преработва глюкозата (захарта). Яденето стимулира панкреаса да освобождава инсулин - хормонът, който помага на глюкозата да бъде усвоена от клетките, т.е. да се набави енергия.

Типичната пълна със захар закуска обаче доставя твърде много и твърде бързо глюкоза в кръвообращението. Клетките не могат да усвоят цялата захар и излишната глюкоза се преобразува в молекули гликоген, който се складира в черния дроб и мускулите. Това се случва когато нивото на кръвната захар спада и човек започва да става по-бавен, да мисли и работи по-неефективно. Ако нивото на глюкозата спадне твърде много и рязко, този спад се отразява и на мозъка, като води до замъгляване на мисленето и проблеми с концентрацията.

Как да се възстановим: Започнете деня с пълнозърнеста закуска и/или протеини. Те се преобразуват по-бавно в глюкоза и затова поддържат добро енергийно ниво по-дълго време. Чудесен пример за енергизираща закуска е купичка овесена каша или две варени яйца с домат и маруля.

Причина №2: Не правите упражнения

Прекалено уморени сте, за да тренирате? Както и да се чувствате, не пропускайте упражненията. Те повдигат тонуса, а това съответно ще увеличи работоспособността ви. Според някои изчисления 5-10 минути физическо натоварване сутрин покачва енергийните нива с около 20%.

Не е необходимо да бягате като за маратон. Напротив – установено е, че упражненията с нисък интензитет (дори 10 минути ходене пеш) намаляват нивата на преумора повече, отколкото онези, които тичат или правят динамична аеробика.

Как да се възстановим: редовните...

галерии