храна и диети

Най-любимата храна в света се оказа пастатаНай-любимата храна в света се оказа пастата

Популярната паста е полезна и нискокалорична

Италианската паста беше обявена за най-любимата и предпочитана храна в света, предаде резултатите от глобално проучване BBC. Специфичното средиземноморско ястие изненадващо се оказа фаворит и в много държави в Африка, Азия, Северна и Южна Америка.

Въпреки че не всеки знае разликата между фарфале, фетучини и фусили, много хора обожават да обядват спагети болонезе или апетитна лазаня. Това бе потвърдено наскоро от глобално проучване на британската агенция за хуманитарна помощ „Оксфам“ (Oxfam), която заключи, че пастата е най-популярното ястие в света - далеч пред месото, ориза и пицата.

Данни показват, че Венецуела е вторият най-голям консуматор на популярната храна след Италия. Тунис, Чили и Перу също влизат в топ 10.

Интересни факти за пастата

Първите сведения за консумацията на паста датират от 1154 г., но тя набира популярност едва през 18 век, когато е окачествена като „добър начин да се нахранят голяма част от масите”.

Най-големите производители на паста в света са Италия с 3,2 милиона тона на година, следвана от САЩ и Бразилия с годишна продукция съответно 2,6 и 1,3 милиона тона.

Пълнозърнестата паста е нискокалорична храна, тъй като съдържа едва 190 калории на 50 грама сух продукт, а стандартен пакет от 400 грама има 760 калории. Любопитен факт е, че пастата съдържа немалки количества белтъчини - около 13 на 100 г, което я прави предпочитана храна и за спортисти.

По света съществуват повече от 600 различни форми на паста. Най-разпространената от тях безспорно са спагетите.
Източник: dieti.info

галерии