храна и диети

10 стъпки към здравословното хранене



10 стъпки към здравословното хранене

Най-главното е разумният подход и чувството за мярка

... да се добавят подправки.
Дефицитът на йод е разпространена патология, особено сред децата и жените. Йодираната сол осигурява профилактика на заболяванията, свързани с недостига на йод.

Стъпка 9
Идеалната маса на тялото трябва да съответства на препоръчваните граници (индекс на телесната маса - от 18,5 до 24,9). Той се изчислява по формулата: ИК = теглото (кг) / ръста (м) на квадрат. Индекс над 25 показва наличие на наднормено тегло.
Натрупването на мазнини в областта на корема представлява по-голям риск за здравето, отколкото натрупването на мазнини в областта на бедрата, тъй като се асоциира с повишено налягане, захарен диабет, ранно развитие на исхемична болест на сърцето.
Ако искате да отслабнете, това трябва да става бавно, като промените режима на хранене и увеличите двигателната активност.
Безопасният темп на отслабване е 500-800 г седмично.

Стъпка 10
Употребата на алкохол трябва да е не повече от 2 порции дневно (1 порция = 10 г чист алкохол). При ежедневна употреба на алкохол трябва да се въздържате от неговото приемане поне веднъж седмично.
Страничните ефекти, предизвикани от употребата на алкохол, са свързани с неговото влияние върху мозъка, черния дроб, сърдечния мускул, червата, задстомашната жлеза, нервната система.
Алкохолната зависимост, както и тази от тютюна, води до недостиг на витамини и минерални вещества.
Източник: здраве.bg

галерии