храна и диети

10 стъпки към здравословното хранене



10 стъпки към здравословното хранене

Най-главното е разумният подход и чувството за мярка

... от макаронени изделия и картофи е целесъобразно да се ядат по няколко пъти на ден. Половината от дневното количество употребявана храна трябва да се покрива от тези продукти.
Учените не са съгласни, че те са само източник на енергия и въглехидрати. В тях се съдържат и много други вещества, необходими за здравето: хранителни влакна, минерални съединения, витамини от групата на В и С. Погрешно е и мнението, че тези продукти способстват за натрупването на мазнините. В действителност съдържанието на енергия в нишестето е много по-малко, отколкото в същото количество мазнина или алкохол. Специалистите препоръчват да се употребява повече хляб като за предпочитане е черният или пълнозърнестият.

Стъпка 3
Разнообразни плодове и зеленчуци в количество повече от 400 г трябва да се приемат ежедневно допълнително от картофите. Употребата на зеленчуци трябва да превишава употребата на плодове.
И плодовете и зеленчуците са източник на антиоксиданти, фолиева киселина, желязо, витамини и минерали, които намаляват риска от развитие на повишено кръвно налягане, атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания.

Стъпка 4
Млякото и млечните продукти с ниско съдържание на мазнина и сол (кисело мляко, кашкавал) трябва да се употребяват ежедневно. От млечни продукти особено се нуждаят децата, подрастващите и жените, най-вече бременните.
Ако човек не употребява млечни продукти, то той трябва да включва в храната си други продукти, които са богати на калций - риба, зеленчуци с тъмнозелени листа.

Стъпка 5
Месото и месните продукти с високо съдържание на мазнини трябва да се заменят с бобови култури, риба, птици. Количеството на...

галерии