храна и диети

10 стъпки към здравословното хранене10 стъпки към здравословното хранене

Най-главното е разумният подход и чувството за мярка

Според съвременното схващане на медицината здравето има 3 основни компонента: рационалното хранене, разумната физическа активност и отказът от тютюнопушенето. Ако човек се придържа към тези принципи, данните от статистиките сочат, че те намаляват с 2-3 пъти риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания, които днес са главна причина за преждевременна смърт.

Разбира се, по отношение на наднорменото тегло е възможно да има генетически обусловено нарушение на обмяната на мазнините, но тя се проявява рано и веднага се забелязва. При повечето хора наднорменото тегло е следствие на нарушения в храненето.

Всички екстремални диети, които помагат за сваляне на теглото, не са балансирани и могат да се прилагат кратко време. Това обаче означава по правило и кратковременен ефект.

Най-главното в храненето е разумният подход. Здравето е преди всичко чувство за мярка.
Ето 10 стъпки, които се предлагат от учените, за нашето здравословно хранене. В тях няма нищо сензационно - те просто посочват принципите, към които трябва да се придържаме, за да нормализираме теглото си и да запазим здравето си възможно по-дълго.

Стъпка 1
Здравата балансирана диета трябва да се основава на разнообразни продукти, предимно от растителен, а не от животински произход. Не съществува нито един продукт, който да осигури на нашия организъм всички необходими вещества. Изключение прави само майчината кърма, която заменя на детето поне до 6-ия месец всички останали продукти. Затова храненето трябва да бъде максимално разнообразно. Спазването на специални диети е препоръчително само по препоръка от лекар-специалист.

Стъпка 2
Хлябът, ястията...

галерии