храна и диети

10 стъпки към здравословното хранене



10 стъпки към здравословното хранене

Най-главното е разумният подход и чувството за мярка

... местните продукти като колбаси, кренвирши и пастети трябва да се ограничи.
Животинската мазнина способства за повишаването на нивото на холестерола в кръвта и увеличаването на риска от исхемична болест на сърцето.

Стъпка 6
Дневната употреба на мазнини трябва да бъде от 15 до 30% от дневната калоричност на храната. По-добре е храната да се приготвя на пара, преварява, запича или да се използва микровълнова печка, отколкото да се пържи, а добавянето на мазнини в процеса на готвене е добре да се избягва.
Особено внимание следва да се отделя на мастните киселини, които влизат в състава на употребяваните мазнини. Те биват:
- наситени – съдържат се най-вече в кравето масло и маргарините;
- полиненаситени - в растителните масла, рибата и някои меки маргарини;
- мононенаситени - в зехтина, фъстъченото масло.
Най-полезен е зехтинът. Той притежава антиоксидантни свойства и защитава холестерола в кръвта от окисляване.

Стъпка 7
Трябва да се предпочитат храни с ниско съдържание на захар. Продуктите, съдържащи много захар, са източник на енергия, но те не са необходим компонент от здравословната диета. Захарта, според повечето изследвания, спомага за развитието на кариес.
Учените препоръчват да се пие вода, а не сладки напитки.

Стъпка 8
Дневната употреба на сол, включително тази, съдържаща се в хляба, не трябва да превишава 6 г - 1 ч.л. Препоръчва се да се използва йодирана сол.
Прекомерната употреба на всякакъв вид сол води до повишаване на артериалното налягане.
Не се препоръчва да се консумират всеки ден консервирани, пушени или мариновани продукти. Храната трябва да се подсолява умерено, а за подобряването на вкуса да...

галерии