за дома

Градинка на балконаГрадинка на балкона

И балконът и малкото дворче могат да се превърнат в зелен кът с много чар

Ако разполагате макар и със съвсем малко пространство, това не означава, че не може да се радвате дори на красиви храсти. Отглеждани в саксии и сандъчета, тези растения наистина остават по-малки, но много компактни, с хубава форма и добър външен вид. Те заемат от балкона или дворчето точно толкова място, колкото им е нужно.

Азалиите, рододендроните и хортензиите цъфтят в различни цветове, докато чемширът и лавровото дърво осигуряват пищна тъмнозелена листна маса.

Лози и пълзящи растения

За да изглежда вашето малко външно пространство по-просторно и за да се "издига" погледът, можете да заложите на по-високи растения като например бамбука и различни пълзящи видове.

Добър вариант е, в голяма саксия, в която вече има едно растение, да сложите решетка, по която да влачи роза или клематис.

Много ефектно ще изглеждат няколко увивни растения, разположени по дървен решетъчен панел - бръшлян, фунийка и т.н.

Декоративни треви

Декоративните треви изискват малко грижи и предлагат много цвят и текстура. Те са изключително подходящи за градинарство в малки пространства. Отличават се с голямо разнообразие, като цяло не стават високи и са много издръжливи на лоши атмосферни условия и на болести и вредители. Някои от тях са светлолюбиви, други предпочитат сенчестия ъгъл на балкона.

Бонсай

Бонсай е отглеждането на малки дръвчета в саксии, което включва специфични техники на подрязване и култивиране. Нефритеното дърво, фикусът и японския клен са популярни видове за бонсай. Начинаещите градинари могат да започнат с бамбук джудже или с японски бял бор. Много от растенията, които се използват в това изкуство, цъфтят...
  • 1
  • 2

галерии