забавно

Тайната на шахматаТайната на шахмата

Хосе Раул Капабланка, трети световен шампион и една от легендите в шахмата, разказвал:
Играех в турнир в Германия, когато един човек се доближи до мен. Мислейки, че иска автограф, започнах да си търся писалката, но човекът обяви:

- Разгадах тайната на шахмата.

Аз започнах внимателно да се отдръпвам, в случай, че се окажеше, че си имам работа с някой душевноболен, но човекът продължи:

- Ще Ви дам 50 марки, ако се съгласите да ме придружите в хотелската ми стая, за да Ви го докажа.

И тъй като 50 марки са си 50 марки, аз се съгласих да угодя на човека и да го последвам в стаята му.

- Открих начинът, по който белите могат да матират противника си за 12 хода, независимо какво черните ще играят. – обясни човекът там.

Аз се отнесох с голямо недоверие към думите му и седнах зад черните фигури. Много скоро обаче, за свой голям установих, че белите фигури се развиват по начин, който ще доведе до матирането ми на дванадесетия ход.

Пробвах отново, кото този път играх съвършено различен дебют, за да избегна попадането в сходна позиция, но след поредица от тотално непонятни на пръв поглед ходове, отново открих, че царят ми е притиснат и неизбежно ще бъде падне на дванадесетия ход.

Помолих човека да изчака за малко и хукнах надолу по стълбите, за да доведа Имануил Ласкер (друга легенда в шаха, втори световен шампион). Той ми се изсмя скептично и в крайна сметка се съгласи да дойде с мен, за пробва една игра. Попътно срещнахме Алехин, който тогава беше световен шампион и той ни придружи.

Без да рискува, Ласкер игра много предпазливо, но след серия непонятни и безцелни на вид ходове се оказа приклещен и пред мат без никакви шансове да се измъкне. След...
  • 1
  • 2

галерии