храна и диети
Модерният етикет

Съвети за подходящите маниери на хранене
... имате храна в устата си, трябва да бъде избегнато на всяка цена – дори и когато имате много важни теми за разговор.
• Не пийте виното твърде бързо и не искайте да ви доливат освен ако не сте в много близка компания. Няма нищо по-ужасно от пиян събеседник, особено на официална работна вечеря.
Как да се справяте с “коварните” храни
• Чупете хлябът на хапки. Отчупвайте си ново парче преди всяка хапка вместо да си натрошавате целият хляб предварително. Маслото се слага на ръба на чинията с гарнитурата или с допълнителното ястие. Всяко парче или хапка се намазват с масло по отделно.
• Купичките за супа трябва да бъдат наклонени в обратната на вас посока, а лъжицата трябва да се движи отпред назад, за да загребе. Изсипвайте супата в устата си от страничната част на лъжицата, не се опитвайте да ядете с лъжица, разположена на 90 градуса от устата ви. Когато приключите, оставете лъжицата в купата, а не отстрани.
• Смачквайте граха със задната част на вилицата, вместо да загребвате зрънцата с обърната нагоре вилица.
• Традиционно спагетите трябва да се ядат само с вилица. Завъртете малък сноп около нея, като я въртите по часовниковата страна. Ако някое парченце провисне от устата ви, това все още не е признак за липса на култура – дори е автентично.
• За да изядете цяла риба до костта, започнете от едната страна - от главата до опашката, след това повдигнете цялата кост и внимателно освободете месото изотдолу. Малките кости се махат от устата с пръсти и да се слагат отстрани на чинията.
• Сиренето и кашкавалът в общото плато трябва да се режат със специалния нож за сирена. Кръглото сирене трябва да се реже като торта –...
• Не пийте виното твърде бързо и не искайте да ви доливат освен ако не сте в много близка компания. Няма нищо по-ужасно от пиян събеседник, особено на официална работна вечеря.
Как да се справяте с “коварните” храни
• Чупете хлябът на хапки. Отчупвайте си ново парче преди всяка хапка вместо да си натрошавате целият хляб предварително. Маслото се слага на ръба на чинията с гарнитурата или с допълнителното ястие. Всяко парче или хапка се намазват с масло по отделно.
• Купичките за супа трябва да бъдат наклонени в обратната на вас посока, а лъжицата трябва да се движи отпред назад, за да загребе. Изсипвайте супата в устата си от страничната част на лъжицата, не се опитвайте да ядете с лъжица, разположена на 90 градуса от устата ви. Когато приключите, оставете лъжицата в купата, а не отстрани.
• Смачквайте граха със задната част на вилицата, вместо да загребвате зрънцата с обърната нагоре вилица.
• Традиционно спагетите трябва да се ядат само с вилица. Завъртете малък сноп около нея, като я въртите по часовниковата страна. Ако някое парченце провисне от устата ви, това все още не е признак за липса на култура – дори е автентично.
• За да изядете цяла риба до костта, започнете от едната страна - от главата до опашката, след това повдигнете цялата кост и внимателно освободете месото изотдолу. Малките кости се махат от устата с пръсти и да се слагат отстрани на чинията.
• Сиренето и кашкавалът в общото плато трябва да се режат със специалния нож за сирена. Кръглото сирене трябва да се реже като торта –...
галерии