храна и диети
Модерният етикет
Съвети за подходящите маниери на хранене
Всички си позволяваме да се държим на масата далеч от перфектното, когато сме насаме или у дома. Но от друга страна изисканото хранене трябва да е втората ни природа – или поне да изглежда като такава – особено ако се опитваме да впечатлим някого, независимо от конкретната причина – лична среща или бизнес вечеря.
Ето и няколко основни съвета за следване на подходящия етикет:
• Като за начало салфетката трябва да е разгърната в скута ви. Никога не я слагайте на врата си върху ризата, дори и да искате да предпазите скъпата маркова вратовръзка. Седете изправени и се уверете, че лактите ви не навлизат в пространството на човека до вас. Не поставяйте лактите си на масата и не се облягайте на тях, докато се храните.
• Ако ви сервират ястие, което вече е готово, почакайте докато бъде сервирано на всички, които са с вас на масата, преди да започнете да ядете. Предлагайте на останалите от гарнитурите и сосовете и помагайте, докато човекът до вас си сипва от тях.
• Между отделните хапки приборите трябва да бъдат върху чинията/купата. Никога не жестикулирайте с тя, не дрънчете и не стържете шумно с тях. Също така е признак на лоши маниери да тракате силно по зъбите си с приборите.
• В зависимост от това колко официален е поводът, ще има различен брой прибори на масата. Но разположението им винаги трябва да е еднакво – вилиците отляво, ножовете и лъжиците отдясно. Използвайте ги отвън навътре ястие след ястие. Десертните прибори обикновено стоят над чиниите.
• Хранете се бавно и се опитвайте да следвате скоростта на другите. Дръжте устата си затворена и издавайте възможно най-малко звуци. Никога не мляскайте. Говоренето, докато...
Ето и няколко основни съвета за следване на подходящия етикет:
• Като за начало салфетката трябва да е разгърната в скута ви. Никога не я слагайте на врата си върху ризата, дори и да искате да предпазите скъпата маркова вратовръзка. Седете изправени и се уверете, че лактите ви не навлизат в пространството на човека до вас. Не поставяйте лактите си на масата и не се облягайте на тях, докато се храните.
• Ако ви сервират ястие, което вече е готово, почакайте докато бъде сервирано на всички, които са с вас на масата, преди да започнете да ядете. Предлагайте на останалите от гарнитурите и сосовете и помагайте, докато човекът до вас си сипва от тях.
• Между отделните хапки приборите трябва да бъдат върху чинията/купата. Никога не жестикулирайте с тя, не дрънчете и не стържете шумно с тях. Също така е признак на лоши маниери да тракате силно по зъбите си с приборите.
• В зависимост от това колко официален е поводът, ще има различен брой прибори на масата. Но разположението им винаги трябва да е еднакво – вилиците отляво, ножовете и лъжиците отдясно. Използвайте ги отвън навътре ястие след ястие. Десертните прибори обикновено стоят над чиниите.
• Хранете се бавно и се опитвайте да следвате скоростта на другите. Дръжте устата си затворена и издавайте възможно най-малко звуци. Никога не мляскайте. Говоренето, докато...
галерии