любопитно

Днес е началото на Нобеловата седмицаДнес е началото на Нобеловата седмица

За 110-и път раздават Нобелови награди

Днес ще бъде обявен носителят на Нобеловата награда за физиология и медицина, с което ще бъде отбелязано началото на Нобеловата седмица за 110-и път в световната история, съобщи сайтът nobelprize.org.На 10-и октомври пък ще бъде обявен последният награден Нобелов лауреат за тази година - в областта на икономиката.

По данни на Асошиейтед прес най-големи шансове да получат наградата за физиология или медицина имат изследователите, работили в областта на затлъстяването при хората или на стволовите клетки.

По желание на Алфред Нобел (1833 -1896) наградите, носещи неговото име, са за най-важните открития във физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир.

Присъждат се от комисии, излъчвани от Шведската кралска академия на науките - за физика и химия; Каролинския медицинскохирургически институт в Стокхолм - за физиология или медицина; Шведската академия по литература - за литература, а петчленен комитет, избран от норвежкия парламент, присъжда наградата за укрепване на мира.

През 1968 г. е учредена Нобелова награда и за икономически науки, финансирана от шведската национална банка.

Първата Нобелова награда е връчена през 1901 година - пет години след смъртта на Нобел.

Церемониите в Стокхолм и Осло, на които отличените получават наградите си, по традиция се насрочват на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел. Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани. Тя се състои от златен медал, диплом и парична сума. Тази година отличието ще бъде придружено от чек на стойност 10 милиона шведски крони или 1,4 милиона долара, съобщи ДПА.
Източник: actualno.com

галерии