любопитно

Тайните общества в миналото и в наши дниТайните общества в миналото и в наши дни

Ето кои са най-популярните влиятелни организации, белязали историята с мистериозността си

Мистерията около тайните общества винаги е привличала вниманието на любопитните - и в миналото, и в наши дни. Според слуховете и догадките тези общества често се занимавали с конспирации, бунтове или съмнителни магии, но какво всъщност стои зад тях? Ето някои от най-известните тайни общества, които са белязали историята, а може би пишат и част от настоящето.

Масонството датира от 1717 година, като причината за възникването му остава неясна. Говори се, че масоните провеждат събиранията си под формата на ритуали. В тях включват различни символи, най-популярните от които са квадратът и компасът. Използват тайни знаци и специално ръкостискане, за да се разпознават сред останалите членове на обществото. Обръщат се към Бог като към "великия архитект на света".

Илюминатите са известни още като тайното общество на свободомислещите. Целта им е да установят контрол над хората, световните ресурси и да променят из основи съществуващия ред. Мнозина вярват, че илюминатите съществуват и в наши дни, като заемат ключови позиции в управлението на различни държави. Смята се още, че те желаят да създадат единно световно правителство, което да се подчинява на атеистични принципи.

Орденът на Сион е име на организация, основана от монархиста Пиер Плантар през 1956 г. в Анмас. Предполага се, че в нея са членували известни исторически личности като Леонардо да Винчи, Исак Нютон и Виктор Юго. Орденът е целял създаването на свещена европейска империя, която да наложи нов световен ред, мир и благоденствие. Не са малко скептиците, които твърдят, че подобна група от хора никога не е съществувала.

Орденът на Златната Зора е окултна организация...
  • 1
  • 2

галерии