любопитно

5-те най-необичайни книжарници в света5-те най-необичайни книжарници в света

В стара църква, в театър или в космически кораб - книгите могат да се продават навсякъде

През последните години като че ли техниката измести хубавата хартиена книга и все по-рядко си правим разходки до близката книжарница. Но това не значи, че книжарниците са мъртви и доказателство за това са тези пет най-необичайни магазини за книги в света.

Selexyz в Маастрихт, Холандия

Книжарницата е обявена за най-добрата в света преди 3 години от британския ежедневник "Гардиън". Веригата Selexyz отварят магазина си за книги в ремонтирана доминиканска църква от 1294 г., като през различните векове сграда е служила за енория, архив и дори гараж за велосипеди.

Livraria Lello в Порто, Португалия

Построената през 1881 г. Livraria Lello разполага с луксозен интериор, налице са силно изразените стъклописи и дърворезба. Вити червени стълби свързват първия етаж с втория и дават на клиентите възможността да се почувстват на едно изключително специално място, където духът на книгата се извисява нависоко.

El Ateneo в Буенос Айрес, Аржентина

Някога тази изумителна книжарница е била театър. Любопитното е, че именно в него през 1929 г. е прожектиран първият филм със звук. Сега маниаците на книги могат да намерят любимото си четиво в пищния магазин и да поседнат за чаша кафе в заведението, разположено на някогашната сцена на театъра.

Poplar Kid’s Republic, Пекин

Детската книжарница е най-голямата в цял Китай. Космическият дизайн провокира въображението на децата, а хилядите заглавия задоволяват различните им вкусове.

Hay-on-Wye в Уелс, Великобритания

Hay-on-Wye е известен още като градът на книгите. Има над 30 книжарници в малкото населено място, което привлича ценителите на антикварни книги и такива, които са втора ръка.
Източник: club.bg

галерии