храна и диети

За храненето по часове



За храненето по часове

Всюко нещо с времето си е правило, което е в сила и за храната

Ако се стремим към здравословно хранене и се опитваме да се освободим от излишните калории, едно от елементарните и основни правила, които трябва да спазваме е, че всеки продукт трябва да се употребява в подходящото време.

8.00 - 10.00 часа
За първото хранене от деня особено са подходящи макаронените изделия или овесените ядки. Тези продукти съдържат сложни въглехидрати и затова не са подходящи за вечеря или за похапване между две хранения. През първата половина от деня могат да се ядат и плодове, както и продукти, съдържащи скорбяла - например различни видове крем. Ако не можете да се лишите от бисквитка или лъжичка мед, то задоволявайте своите потребности от тях през първата половина от деня. Всичко, което съдържа прости въглехидрати - захар, мед, бонбони, пасти, трябва да бъде изядено до 15 часа.

11.00 -12.00 часа
Подходящи за лека закуска през това време са плодовете: сливи, киви, ябълки, круши, но не изяждайте повече от 2 плода. Специалистите ги препоръчват и на тези, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт. Ако обаче се стремите да намалите теглото си, плодовете трябва да влизат само в основното ви хранене.

12.00 - 15.30 часа
Обедът може да се състои от различни продукти, съдържащи скорбяла, белтъчини, мляко и зеленчуци. Но само в случай, че не обядвате след 15-16 часа. Ако искате да отслабнете, в средата на деня е по-добре да консумирате зеленчуци като моркови, цвекло, тиквички. По време на основните хранения мазнините не са забранени. Достатъчна е обаче 1 с.л. растителна мазнина – тя съдържа достатъчно количество полиненаситени мазнини. За поддържане на формата не се забранява и употребата на 1 лъжичка сметана или масло...
  • 1
  • 2

галерии