храна и диети

Органичната хранаОрганичната храна

Просто мода или реална полза

Привържениците на здравословния начин на живот и всички, които просто искат да живеят по-добре и по-качествено, отдавна са запознати с израза „органична храна“. Това е абсолютно чистата екологично храна – такава, каквато на практика е била всяка храна пред време, т.е. без минерални торове, хормонални добавки, пестициди и генно инженерство. При производството на органични продукти днес е забранено да се използват химически методи за преработка, синтетични и генномодифицирани съставки.

Органично чистите плодове и зеленчуци са по-малко привлекателни на вид, те не могат дълго време да се съхраняват в складове, но затова пък са много по-вкусни и питателни, отколкото отгледаните по традиционния (днес) начин. В тях има повече витамини, минерали, хранителни и биологически активни вещества и разбира се, затова те са доста по-скъпи от обикновените продукти.

В Европа, за разлика от България, където само отделни магазини предлагат органични продукти, във всеки супермаркет има щанд за органични храни. Същото се отнася и за много кафенета и барове. С голяма популярност се ползват т.н. смути-барове, където се продават коктейлите „smoothies“ - напитки от органически плодове и зеленчуци, разбити с лед, с добавено мляко, ядки, сиропи.

Напълно логично възниква въпросът: струва ли си да се плаща 2-3 пъти по-скъпо за удоволствието да се поглезиш с „чист“ продукт, ако живееш в град със замърсен въздух?!

Повечето необходими за организма питателни вещества човек получава от храната, растителна и животинска, а съставът й се определя от условията, в които тя е отгледана. Ако картофите са пръскани с отрова срещу колорадските бръмбари, а...

галерии