храна и диети

9 начина да ограничим калориите



9 начина да ограничим калориите

Преди да се спуснем към кухнята, имаме време да помислим добре – защото опитът показва: може да отслабнем почти неусетно дори ако само ограничим калориите. Най-стандартното и популярно - вместо пълномаслени млечни продукти и майонеза да ползваме нискомаслени или дори обезмаслени. Но има и още куп алтернативи на познатите ни висококалорични храни с не по-лоши вкусови качества.

Нека преразгледаме още веднъж дневното си меню, този път като спазваме следните съвети за отслабване:

1. Ползвайте тигани, тави и тенджери с незалепващо покритие, за да приготвяте вашите ястия, ордьоври и дори супи. Този тип покритие е една от иновациите в готвенето, променили го завинаги в здравословна насока. Ако готвите с такъв тиган например, не е необходимо да използвате олио, а вместо него може да добавите малко вода, вино за готвене или сок.

2. Печете, варете или задушавайте вместо да пържите в мазнина.

3. Ограничете някои продукти: Намалете количеството на мазнини и/или захар в рецептите. Например, заместете половината олио с плодов сок, за да се получи също толкова вкусен кекс или курабийки. Използвайте по-малко захар - вместо нея добавете към сладкиша сушени плодове.

4. Не поливайте месото с мазнина при печене: успешно може да я зямени зеленчуков бульон, бяло вино или портокалов сок. Разбира се, целта е по този начин да се ограничи консумацията на наситени и транс мазнини.

5. Купувайте най-крехкото месо, като преди готвене отстранете видимите мазнини. Прекрасен избор са пилешките и пуешките гърди.

6. Консумирайте нискомаслени и обезмаслени млечни продукти като прясно и кисело мляко, сирене и сметана. Обезмасленото сгъстено мляко е прекрасен...
  • 1
  • 2

галерии