джаджи

Вече и технология за книги в 3D форматВече и технология за книги в 3D формат

Детските книжки с изправящи се при отварянето илюстрации вече са демоде - южнокорейски учени са разработили триизмерна технология за книги, благодарение на която героите буквално "изскачат" от страниците, предаде Ройтерс.

Популярността на 3D формата нарасна в последно време след излизането на екран на филми като "Аватар" и "Алиса в страната на чудесата". Няколко компании предлагат триизмерна телевизия. Очаква се скоро на пазара да бъде пусната и конзола за видео игри в 3D формат.

Специалисти от Института за наука и технологии в Гуанджу, Република Корея, са използвали триизмерна технология, за да "съживят" две детски книжки с местни легенди за дракони и герои. Картините в тях са били обозначени така, че да пускат триизмерна анимация за читателите, носещи специални очила. Когато четящият човек обръща страницата и накланя книгата, триизмерната анимация се мести съобразно движенията му.

Разработването на софтуера е отнело на южнокорейските учени три години. Специалистите обаче отбелязват, че ще трябва да мине време, преди технологията да стане достъпна за широката публика. БТА
Източник: club.bg

галерии