кино

В Лешникотрошачката 3D се разказва за злините на миналия векВ Лешникотрошачката 3D се разказва за злините на миналия век

Критиците са разочаровани, че филмът на Кончаловски не се доближава до балета на Чайковски

Основната цел на Андрей Кончаловски, когато снимал новия си филм "Лешникотрошачката 3D", била да разкаже на децата от 21-и век за злините и неправдите над хората от изминалия 20-и век.

Пред репортери Кончаловски сподели: "Искам с филма децата да научат за ужасите на 20-и век - за авторитарните режими, за стремежа всички да бъдат уеднаквени, сиви, затова има такива герои във филма - плъхове".

Знаменитият руски режисьор е в България по повод на премиерата на "Лешникотрошачката 3D". Продукцията излиза по екраните утре, а в Дома на киното има седмица на филми на Кончаловски - до 11 септември.

"Критиците очакваха "Лешникотрошачката 3D" да е по-близо до балета на Чайковски, затова са разочаровани. Упрекват ме, че филмът е много мрачен, но ако бях го направил още по-близък до приказката на Хофман, щеше да е почти филм на ужасите", каза режисьорът. Той предпочел литературното произведение, защото в него има конфликт, има и зло, а в балета то е само бегло споменато. Затова според Кончаловски балетът не е подходящ за екранизиране.
Източник: actualno.com

галерии