любов и секс

Жените вече не предпочитат мъжкаритеЖените вече не предпочитат мъжкарите

Съвременната жена харесва повече мъжете, способни да дават топлина и ласки, сочи изследване

Макар на телевизионните екрани и по страниците на модните списания все още властва образът на силния и мускулест мачо, последните изследвания показват, че жените вече предпочитат млади мъже с по-женствени черти на лицето.

Британски учени са анализирали мнението на над 1000 жени, на които са били показвани снимки на лица с променени черти на лицето – по-мъжествени или по-женствени. Тези промени често не са били забележими от пръв поглед, но за тренираното око не остава скрито, че при женствените мъже веждите са по-извити, а скулите са разположени малко по-високо.

Участничките в експеримента са оценявали представителите на силния пол според видимите им черти, показващи склонността им към доминиране, амбициозност, състоятелност, надеждност, склонност към съчувствие и способност да станат добри бащи.

Резултатите показват, че мъжете с по-женствени лица, предизвикват повече доверие и понякога съчувствие, излъчват повече топлина и ласки и са предпочитани за бъдещи бащи.
По-мъжествените лица нормално са били свързвани със склонност към доминиране и властност на характера.

Психолозите смятат, че тези резултати са закономерни, тъй като в съвременното общество силата все по-често е синоним на опасност, а не на способност да закриля: “Колкото по-женствени са лицата на мъжете, толкова повече е доверието на представителките на нежния пол към тях и толкова по-малко е склонността на мъжа да се налага в семейството – и спрямо съпругата и спрямо децата”.

Други изследвания също потвърждават тези изводи. Жените все по-рядко виждат перспективи в продължителни взаимоотношения с мъжете-мачо от типа Брат Пит. От една страна тях ги...
  • 1
  • 2

галерии