храна и диети

Макробиотичната диета: за дзен-философията в храненето



Макробиотичната диета: за дзен-философията в храненето

... и качеството на храната влияят върху здравето, щастието и благополучието. Яденето на натурална храна, която е по-близо до земята и по-малко преработвана, е по-здравословно за тялото и душата. Една от целите е да станете по-чувствителни към храната, която ядете, и начина, по който тя се отразява на живота ви. В края на крайщата това усещане ще покачи качеството на живота и здравето ви.

Това, което можете да я дете се определя според средните критерии:
- сезон;
- климат;
- активност;
- възраст;
- пол;
- здравословно състояние и други лични съображения.

Какво коментират диетолозите

Една добре управлявана макробиотична диета може да бъде хранително благонадеждна. Експертите одобряват внимателно планираните и следени диети през всички етапи от цикъла на живота, включително през бременността, кърмачеството, детството и юношеството.

Макробиотичната диета е с ниско съдържание на мазнини и с високо на фибри. Заради всички соеви продукти, е богата и на фитоестрогени, които могат да понижат риска от свързани с естрогена ракови образувания като рака на гърдата. Няма научно доказателство, че макробиотичната диета понижава риска от рак на гърдата, но една диета с ниско съдържание на мазнини, високо съдържание на фибри и растителни продукти с фитохимикали може да осигури известна защита срещу заболяване.

Експертите одобряват фокуса върху здравословните храни, които са с ниско съдържание на мазнини и с високо – на фибри, но смятат, че са възможни известни хранителни дефицити. По-конкретно става въпрос за витамините D и B12, желязото, протеините и калцият. Когато изключвате групи храни, това може да създаде дефицити и да засегне...

галерии