музика

Банско Опера Фест за втори пътБанско Опера Фест за втори път

Фестивалът ще събере известни и тепърва навлизащи в операта изпълнители

Бяха официално анонсирани датите, програмата и участниците във второто издание на Банско Опера Фест.

След успешния старт на фестивала миналата година, кметът Александър Краваров обяви, че той ще се провежда всяка година и непрекъснато ще се обогатява.

Тази година ще бъдат представени операта „Травиата" (26 август) и Гала вечер с популярни оперни арии и дуети (27 август). На площад "Никола Вапцаров" под открито небе ще пеят оперната прима Цветелина Малджанска (в ролята на Виолета), тенорът Божидар Николов (в ролята на Алфред) и баритона Нико Исаков (в ролята на Жорж Жермон).

„Травиата" е продукция на Държавна опера Пловдив - партньор на фестивала със своите хор и оркестър. Диригент в първата фестивална вечер ще бъде Деян Павлов.

В Гала вечерта отново ще има приемственост между млади оперни изпълнители и утвърдени звезди. Изборът на диригент също потвърждава желанието на община Банско да даде шанс на нови таланти. Младият Георги Патриков ще дирижира популярни арии от Пучини, Верди, Маскани и други в изпълнение на утвърдените звезди на фестивала и млади надежди на българското оперно изкуство.

Организаторите определят за голям успех факта, че са успяли да привлекат специално за фестивала Божидар Николов - един от малкото тенори пял заедно с Пласидо Доминго.

В „Травиата" на Николов ще партнира сопраното Цветелина Малжданска, пяла с Хосе Карерас и Андреа Бочели в България. Участието на маестро Нико Исаков се превръща в традиционно за Банко опера фест. Знамениятият ни баритон и другите звезди ще вземат участие в двете вечери.

Входът за фестивала е свободен!
Източник: lifestyle.bg

галерии